Jabolko

Jabolko ima številne simbolične pomene: od Evinega jabolka v raju, do srednjeveškega cesarskega jabolka, imena proizvajalca računalnikov (Apple), velikega jabolka (Big Apple) - sinonima za mesto NEW York, jabolka spora, pa do preizkuševalca zdravja zob v reklamnem sporočilu.

Pri vsem tem pa je najpomembneje, da jabolko človeku pomeni »rdeče zlato« - vir potrebnih vitaminov in drugih snovi. Rek: »ab ovo usque ad mala« (od jajca pa vse do jabolka) izvira iz Starega Rima, kjer so obrok pričeli z jajcem in končali z jabolkom. Za petične Rimljane je bilo jabolko cenjen desert, ki ni samo lepo vonjal, in imel čudovito aromo in sladkost, temveč je bil okras mize...

Jabolka pridelana pri nas imajo zaradi dobre klimatske lege odličen okus in aromo. Danes pridelujemo jabolka na cca. 50 ha površine. Sortni sestav je naslednji: Idared, Jonagold, Braeburn, Elstar, Fuji, Zlati delišes, Gala, Delbar Estival, Gloster, Melrose.

 

Zaradi specifične lege so sadovnjaki nenehno izpostavljeni vremenskim ujmam zato zadnja leta nasade intenzivno obnavljamo in prekrivamo z mrežami proti toči.